Laat je niet overspoelen en versterk je mentale welzijn op het werk!
Een aanbod voor het VUB & UZ Brussel personeel
VUB Welzijnspartners M&O, COCO & BRUCC slaan de handen in elkaar om een aanbod aan te bieden dat preventief antwoord kan bieden op veelgehoorde vragen van VUB-en UZ-personeelsleden.
Snuister door de thema’s en kom tijdens je middagpauze luisteren naar een korte lezing opgesteld door professionals.
Gratis voor personeel van de VUB & het UZ Brussel, als doctoraatsstudent of post-doc ben je ook welkom!
Steeds op dinsdag van 11u30-13u. De gaan door op de campus en zijn ook online via streaming te volgen. De lezingen geven we meestal in het Nederlands, soms ook in het Engels.
Inschrijven is steeds via VUB LRN catalogus
Bij vragen of moeilijkheden tijdens het inschrijven, neem contact op met bruccwelzijn@vub.be
Aanbod 2024-2025
15.10.24 - The science behind good sleep (English)
The importance of sleep for our health and wellbeing cannot be stressed enough. In this short amount of time, Aurore Roland (PHD) will help you understand what a good night sleep looks like and how you may improve the quality of your sleep.
You will learn about sleep-wake mechanisms, about interpersonal differences in quality and need for sleep, about factors in our lives that may influence your sleep, such as stress, light and noise.
You will also learn about sleep hygiene. This includes steps you can take to improve the environmental conditions in which you sleep. This also includes all you can do to prepare your body and mind to going to sleep. Part of this is learning correct sleep-wake behaviour such as keeping a regular sleeping pattern and avoiding activities that may keep you awake.
This session is for you if you are interested in improving your quality of sleep.
Register (VUB personnel only)
If you are working at the VUB but do not have access to TEO/LRN, please let us know at bruccwelzijn@vub.be so that we may register you directly.
28.01.25 - Omgaan met piekeren, een actieve aanpak
Durf jij wel eens te piekeren?
- Je hebt last van slapeloze nachten, je kan moeilijk inslapen.
- Je maakt je veel zorgen over de toekomst.
- Je blijft denken aan dingen uit het verleden.
- Je voelt je gespannen en prikkelbaar.
- Je overdenkt vaak de mogelijke scenario’s in je hoofd wanneer er iets spannends staat te gebeuren.
- Je hebt dikwijls doemgedachtes als 'wat als ?', of ' Had ik toch maar…’
Herken je je in bovenstaande situaties? Dan ben je, net zoals velen anderen, wellicht iemand die regelmatig piekert.
Piekeren is een gewoonte waar we allemaal schuldig aan zijn. Vaak zijn we er ook van overtuigd dat we door het piekeren dichter bij een oplossing komen voor onze problemen. Toch vinden we dat piekeren vaak ook lastig, zeker wanneer we willen deconnecteren van het werk of 's avonds de slaap proberen vatten. Soms gaan deze gedachten ook gepaard met angstige of depressieve gevoelens. Hoe komt het nu dat we dit zo vaak doen? Wat kunnen we precies verstaan onder 'piekeren'? En kunnen we van deze gewoonte afraken?
In deze lezing over piekeren focussen Kim Adant en Marjolijn van den Berg niet enkel op het beantwoorden van bovenstaande vragen, maar zullen ze ook een aantal concrete tools aanreiken om met piekeren in het dagelijks leven om te gaan’. Voor deze lezing werden de belangrijkste inzichten verworven uit het werk van professor Filip Raes (KUL) en het werk van professor Roland Rogiers en zijn collega’s (Ugent).
Registreren voor deze lezing is nog niet mogelijk.
18.03.25 - Gender diversity and resilience (English)
Laura Lingenti (Phd) will talk about gender diversity and resilience.
More information and the link to register to follow.
29.04.25 - Assertiviteit
Deze lezing wordt gegeven door Kim Adant en Marjolijn van den Berg.
Meer informatie en de link om je in te schrijven volgt.
Eerdere lezingen
04.06.24 - Het voorkomen van stress en burn-out
Deze lezing werd gegeven door Kim Adant en Marjolijn van den Berg. Kim en Marjolijn nemen je mee in de functie van stress in ons leven en wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat het wat te veel of te weinig wordt. We helpen jou om signalen te herkennen van een burn-out en helpen je het risico hierop te verminderen.
Bekijk hieronder de opname van de lezing.
16.04.24 - Aandacht en concentratie
Kim Adant en Emma Claes gingen in FOCUS in op het thema ‘Aandacht en concentratie’.
In deze lezing gaven ze je inzicht in hoe aandacht werkt en wat je kunt doen om je aandacht en concentratie te verbeteren.
26.03.24 - Een goed en gezond slaappatroon
Het belang van slaap voor ons welzijn en onze gezondheid kan niet genoeg benadrukt worden. In deze korte lezing leerden prof. dr. Olivier Mairesse en dra. Aurore Roland ons te helpen begrijpen wat een goede nachtrust inhoudt en hoe we deze kunnen verbeteren. Ze hebben uitgelegd hoe onze slaap-waakmechanismen werken, welke interindividuele verschillen er bestaan in slaap en welke factoren onze slaap kunnen beïnvloeden, zoals stress, licht en geluid. Daarnaast hebben ze slaaphygiëne besproken. Dit omvat maatregelen die we kunnen nemen om de omgeving waarin we slapen te verbeteren en ons lichaam voor te bereiden op het slapengaan. Een ander belangrijk onderwerp dat werd besproken, was het aanleren van correct slaap-waakgedrag en attitudes. Dit omvat het opbouwen van een regelmatig slaappatroon en het vermijden van activiteiten die ons wakker houden voor het slapen gaan.
Deze infosessie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van hun slaapgewoonten en het behouden van een gezond lichaam en geest.
Bekijk hieronder de opname van de lezing.
27.02.24 - Omgaan met sociale media en cyberpesten
Prof. Dr. Martijn Van Heel gaf een lezing over omgaan met sociale media en cyberpesten. Dit thema kwam aan bod net na de Vlaamse week tegen pesten. Deze lezing werd gegeven in het Engels.
Bekijk hieronder de opname van de lezing.
10.10.23 - Suïcidepreventie op het werk
Prof. Dr. Gwendolyn Portzky is directeur van VLESP, het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. VLESP is de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid en staat zo aan de wieg van suïcidepreventie in Vlaanderen. Heel concreet beheert VLESP het platform www.zelfmoord1813.be.
Een belangrijk nieuw aandachtspunt in het nieuwe Vlaams actieplan suïcidepreventie is de preventie van zelfdoding op het werk. Helaas is het zo dat zelfmoord een thema is wat voor veel mensen dicht bij kan komen. Bij elke zelfmoord zijn zeker 60 mensen mee slachtoffer van een enorm verdriet. Dit geldt ook voor ons, collega’s aan de VUB.
Hoe we hier over kunnen spreken en wat we best wel- en niet zeggen, maar ook de mythe dat als we erover spreken, we een zelfmoord zouden kunnen uitlokken, kwamen aan bod in de boeiende lezing van deze experte in de materie.