Deelname aan een expertsessie kost 30 euro. Deelnemen aan alle expertsessies (live en online) kan voor 90 euro!
15% korting voor VUB-PE partners en VVKP-leden. Betalings- en annulatievoorwaarden vind je hier.
INSCHRIJVEN VOOR ALLE EXPERTSESSIES
LIVE - VUB Campus Etterbeek
Maandag 16/12/'24 van 9u-12u, VUB Campus Etterbeek, Pleinlaan 2, 1050 Brussel
Tijdens deze expertsessie worden belangrijke aandachtspunten en methodieken van cultuursensitief werk in de hulpverlening toegelicht. Zowel het voeren van gesprekken met tolken als cultuursensitieve aandacht tijdens gesprekken komen aan bod. Er is tevens ruimte voor casussen om de kennis direct in de praktijk om te zetten. De sprekers zullen inzoomen op essentiële vaardigheden voor een cultuursensitieve houding binnen gesprekken enerzijds, en op het verminderen van de culturele invloed en vertekende beeldvorming binnen diagnostiek anderzijds. Kennis van welke tools en diagnostisch materiaal bij welke hulpvraag past, is essentieel om vertekeningen te minimaliseren. Er wordt gestreefd naar een zo correct mogelijk inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt. Verder komt ook aan bod hoe je een advies- of eindgesprek vorm geeft, welke houding je best aanneemt en welke vaardigheden je best inzet om een diagnose uit te leggen.
Thomas Art, psycholoog, en Judi van Hilten, maatschappelijk werker, zijn beide werkzaam binnen het CuSeHa project. Het CuSeHa-project staat voor CultuurSensitieve zorg bij personen met een Handicap. De doelstelling van het project is om de drempels tot zorg te verlagen op het kruispunt van een (vermoeden van een) handicap en een migratieachtergrond. CuSeHa is een project van Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabant en Brussel vzw.
ONLINE - Donderdagen van 12u30 tot 13u30
De laatste jaren wordt steeds meer aandacht besteed aan trauma’s (gaande van een verkeersongeval tot oorlogstrauma’s). Trauma raakt mensen op alle niveaus van het systeem: individueel, relationeel en maatschappelijk. De good-practices om rond trauma te werken zijn vaak gericht op het individu. In deze sessie zal Arielle Petitjean onze blik verbreden en kijken naar het belang van het betrekken van de context in therapie. Zij belicht in een theoretisch stuk de gevolgen van (transgenerationeel) trauma en bespreekt een aantal concrete systemische interventies om hiermee aan de slag te gaan.
Arielle Petitjean studeerde af als klinisch psycholoog in 2016 en werkt heden met slachtoffers van seksueel geweld en hun context (o.a. partner, ouders) in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG, UZ Gent). Doorheen haar loopbaan schoolde ze zich voornamelijk bij rond traumasensitief en systemisch werken. Ze volgt momenteel een bijkomende opleiding als partnerrelatie-, gezins-, en systeempsychotherapeut (2021-2025) en EMDR Practitioner (traumabehandeling).
In de complexe en voortdurend evoluerende wereld van de geestelijke gezondheidszorg, is het essentieel dat zorgverleners inzetten op wat werkt. Allereerst zal ingegaan worden op het verschil tussen evidence based treatment en evidence based practice. In de hedendaagse gezondheidszorg is de integratie van wetenschappelijk onderzoek, eigen klinische expertise en patiëntvoorkeuren essentieel voor het bieden van optimale zorg. Via resultaten uit wetenschappelijk onderzoek zal Pieter Govaerts stilstaan bij wat zorgt voor een verschil in effectiviteit tussen therapeuten. In een interactief vervolg zal hij samen zoeken naar conclusies voor alle hulpverleners. De lezing sluit af met een interactieve discussie over hoe zorgverleners deze principes kunnen toepassen in hun eigen werkcontext, gevolgd door een vraag- en antwoordsessie.
Pieter Govaerts heeft als klinisch psycholoog en systeemtherapeut meer dan 15 jaar ervaring in zowel ambulant als residentieel crisiswerk in psychiatrie en ambulante psychotherapeutische begeleiding. Daarnaast heeft hij 10 jaar ervaring in het geven van vorming en opleiding, en het begeleiden van teamintervisies. In 2024 maakte Pieter een switch naar het hoger onderwijs (praktijkassistent in de opleiding psychologie aan de VUB) om de liefde voor het vak door te geven. Tot slot is Pieter nog steeds met evenveel enthousiasme actief als psychotherapeut, intervisor en opleider.
In deze lezing worden de mogelijkheden van digitale tools in de geestelijke gezondheidszorg verkend. Apps kunnen laagdrempelige en toegankelijke ondersteuning bieden voor uiteenlopende mentale gezondheidsproblemen, terwijl VR nieuwe mogelijkheden opent voor interventie. ‘Digital mental health’ is een breed en snel evoluerend veld, waarin er steeds aandacht moet zijn voor een natuurlijke integratie van technologie in alles aspecten van het zorgproces. Ter illustratie wordt er ingezoomd op een eigen onderzoekslijn waarbij relaxatie in VR wordt gebruik om drang naar zelfverwonding en/of middelen tegen te gaan, met opvolging aan de hand van een smartphone app.
Martijn Van Heel is assistent-professor aan de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel met expertise in ontwikkelingspsychologie en onderwijspsychologie. Zijn onderzoek focust zich op de impact van digitale technologie op de (sub)optimale ontwikkeling van kinderen en op de rol van technologische innovaties in de geestelijke gezondheidszorg.
The Minority Stress Model proposes that structural oppression experienced due to a certain minority identity leads to higher rates of psychopathology, especially for adolescents and young adults. This also holds true for gender-diverse persons, that is, persons who experience their gender beyond the norms or stereotypes of the sex they were assigned at birth. Notably, the rates of death by suicide among transgender youth are substantially elevated compared to the general population. Traditionally, psychology and psychiatry pathologized diverse genders, however, contemporarily, the consensus in the mental health field is, that variation in gender identity is healthy and normal. Despite this progress, stigma and discrimination still play a vital role in chronic psychological distress in gender-diverse people. Gender-affirmative interventions that target the predictors of stress and improve resilience have the potential to improve mental health in gender-diverse persons despite experiencing discrimination and stigma. This talk will give an overview of the construction of gender, intersectionality, and gender affirmative interventions within the context of clinical psychology as well as introduce the current research project POWER.
Laura Maria Lingenti is a PhD student at VUB under the supervision of Prof. Imke Baetens and Prof. Kris Baetens. They earned their bachelor’s degree in psychology and completed their master’s degree in cognitive and clinical neuroscience, specializing in psychopathology, at Maastricht University. Following their studies, they gained experience working for a WLINA*-organisation providing an assisted living initiative for (multi-)marginalised girls, transgender and non-binary adolescents in Berlin. In 2023 they won the Brussels Innoviris Applied PhD grant for their proposal on designing and testing a resilience-building intervention for gender-diverse persons in Brussels.
Binnen deze expertsessie zal een overzicht gegeven worden van hoe een diagnostisch traject voor ADHD bij kinderen en jongeren er volgens de huidige nationale en internationale richtlijnen er idealiter uitziet. De nadruk zal vooral liggen op praktische hulpmiddelen die hulpverleners in staat stellen om volgens deze richtlijnen te werken en de diagnostische nauwkeurigheid te verbeteren.
De verschillende kernaspecten van een diagnostisch proces bij ADHD, zoals de inventarisatie van ADHD-symptomen, differentiaaldiagnostiek, en comorbiditeit zullen toegelicht worden. Er wordt stilgestaan bij verschillende diagnostische instrumenten die hiervoor gebruikt kunnen worden, zoals de (semi-)gestructureerde interviews, obersvaties en vragenlijsten. U leert welke van deze instrumenten het meest effectief zijn en waarom, zodat u goed geïnformeerd keuzes kunt maken in uw eigen praktijk. Daarnaast wordt de plaats van de neuropsychologische onderzoeken binnen het diagnostisch traject besproken.
Dagmar Van Liefferinge werkt als klinisch psycholoog en gedragstherapeut op de raadpleging ADHD en tics van de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van het UPC KU Leuven. Daarnaast doceert ze eerstelijnspsychologie aan de VUB en is ze supervisor bij BRUCC. In haar klinische werk richt ze zich op de diagnostiek en begeleiding van kinderen en jongeren met (een vermoeden van) ADHD en/of tics. Naast haar klinisch werk heeft Dagmar ook ervaring met opleiding, beleidswerk en onderzoek binnen het domein van ADHD. Ze droeg ook bij aan de ontwikkeling van de webtool Zorgpad ADHD.
Al decennialang proberen onderzoekers onze sociale wereld te doorgronden. Succesvol omgaan met anderen is echter heel complex. Wetenschappers hebben aangetoond dat vele delen van onze hersenen hierbij betrokken zijn. Daardoor blijft het een uitdaging om sociale vaardigheden te begrijpen en te verbeteren wanneer deze minder goed verlopen. In deze expertsessie worden recente inzichten over de sociale regio’s in onze hersenen besproken. We verkennen welke gevolgen deze inzichten hebben voor verder onderzoek naar ervaren moeilijkheden in sociale situaties, zoals bij personen met autisme spectrumstoornissen. Daarnaast bespreken we hoe we onze sociale interactie mogelijk kunnen verbeteren met behulp van neurostimulatie. Dit is een techniek die op een zachte manier de werking van onze hersenen beïnvloedt.
Elien Heleven is afgestudeerd als Experimenteel psycholoog aan de Universiteit Gent en werkt sindsdien als onderzoeker bij de Vrije Universiteit Brussel. Ze onderzoekt hoe onze hersenen ervoor zorgen dat sociale interacties goed verlopen en bekijkt hoe we deze sociale interacties kunnen vergemakkelijken wanneer ze minder vlot gaan. Naast haar werk als onderzoeker, probeert Elien wetenschappers met verschillende achtergronden samen te brengen. Ze doet dit voor het VUB center for neuroscience en de VUB Humanise core facility.
Rode draad tijdens deze expertsessie vormen de neurobiologische inzichten rond trauma. Er worden een aantal belangrijke traumaconcepten belicht die als ankers gebruikt kunnen worden in het therapeutisch werken met individuen die het slachtoffer geweest zijn van veelvuldige ingrijpende gebeurtenissen. Van hieruit kan geobserveerd en besproken worden hoe de impact van iemands voorgeschiedenis zich in het functioneren vertaalt. Centraal hierin staat de mind-body unit. De impact van trauma is immers een lichamelijk gegeven. Enkel "spreken over" volstaat niet bij traumaverwerking. Opnieuw vriendschap leren sluiten met het lichaam is een wezenlijk onderdeel van de weg naar herstel.
Katrien Vanfraussen is klinisch psycholoog, PhD en is sinds 2006 werkzaam op de Kinderpsychiatrische Afdeling voor infants, kinderen en adolescenten (PAika) van het Universitair Ziekenhuis Brussel. Hier legt zij zich vooral toe op de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met negatieve vroegkinderlijke ervaringen zoals pleeg- en adoptiekinderen. Zij is psychotraumatoloog (Belgisch Instituut voor Psychotrauma) en EMDR-practitioner. Ze combineert haar klinisch werk met opleidings- en supervisie-activiteiten.